In de gymzaal van Sintmaheerd wordt  elke week aan judo gedaan. Judo Groningen werkt samen met de Zijlen.

Judo is niet alleen een leuke sport, je kunt er ook veel leren. In de judoles leer je worpen en technieken, maar ook valbreken. Je leert hoe je zonder pijn ­kunt vallen. Judo doe je op de judomat, de Tatami. De mat zorgt ervoor dat je kunt oefenen zonder dat je je zeer doet. Op de judomat mag je alleen met blote en schone voeten lopen. Judo doe je in een judopak. Het is een broek en een jasje van speciale stof die erg stevig is. Het jasje knoop je met een band vast.

Bas is de meester, de Sensei noem je dat bij judo. Judo is een sport die uit Japan komt. Meester Bas geeft al heel veel jaren judoles aan allerlei groepen. Wanneer je begint met judo hoef je niet zoveel te kunnen. Wanneer je een beperking hebt wordt de les hierop aangepast. Er zijn judoka’s die bijvoorbeeld alleen zittend judoën. Ne-Waza heet dit in het Japans. Staand judoën heet Tachi-Waza. De meester is erg aardig en heeft veel geduld. Je mag alles leren in je eigen tempo.

Wanneer je een tijdje op judo zit kun je ook zo nu en dan meedoen met een wedstrijd en doe je examen. Bij een examen kun je een kleurtje op je band of zelfs een andere kleur band verdienen, door deze kleuren kun je zien wie er al veel kan en zie je bij jezelf dat je al veel hebt geleerd. Eerst begin je met een witte band, bij ieder examen komt er een andere kleur op het uiteinde totdat je een gele band hebt. Na de gele band heb je nog de oranje, groene, blauwe, bruine en zwarte band. Meester Bas heeft de derde Dan, dit is drie maal een zwarte band!!!

Bij judo gaat het vooral om het plezier. Bewegen is goed voor je en je leert op een leuke manier heel veel. Bij judo leer je om te gaan met winnen en verliezen, met elkaar te stoeien zonder elkaar pijn te doen. Je leert goed te luisteren, respect voor elkaar te hebben en je krijgt meer zelfvertrouwen.

 Lijkt het je leuk om eens te komen kijken?

Je bent altijd welkom, met of zonder begeleider/ouder/verwant. Je mag  een aantal proeflessen volgen voordat je beslist of judo dé sport voor jou is.

Judo wordt gegeven;

Gymzaal ’t Spant

Tolbert

 op woensdag van 16.30 tot 17.30 uur

SONY DSC