G-bowlers spelen Midwintertoernooi in Groningen

Zondag 24 januari is een druilerige dag. Wat is er dan mooier als je daar geen last van hebt omdat je binnen kunt bowlen? Op de agenda staat een toernooi tussen de Strike Stars uit Groningen en de G-stars uit Leek, wat vanaf nu het Midwintertoernooi zal heten. De G-stars kunnen hun nieuwe uitrusting testen tegen de sterke Strike Stars. Het enthousiasme bij de G-stars is groot. De eerste spelers, Atje de Boer en Arnoud Aldershof, zijn er al om half twee, anderhalf uur voor de wedstrijd begint. De taxi’s rijden af en aan om alle G-stars op tijd af te leveren bij de bowling aan het Kattendiep in Groningen. Er heerst een vrolijke spanning en er is flink wat publieke belangstelling. Iedereen krijgt het blauwe shirt van de Zijlen om de schouders en dan kan de wedstrijd beginnen. Er wordt zowel bij de heren als de dames gespeeld in drie klassen. De winnaars kunnen een fraaie beker winnen.

Renate Koopmans

Renate Koopmans in actie.

In de eerste game laat Richard Winter gelijk zien dat hij eigenlijk wel zonder hekjes kan spelen. Heel slim laat hij de bal met een mooie boog over de baan lopen en scoort zo heel wat punten. Op zijn baan gooit hij tegen Renate Koopmans, die ook even moet wennen dat ze hier zonder hekjes gooit. Maar het gaat haar heel goed af en als ze wat meer gewend is geraakt aan haar bal zal zij zeker flink vooruit gaan.

Wouter Koops start wat minder sterk. Hij gooit ook met hekjes. In Groningen liggen er dan rollen in de baan, die als je je bal er tegen aan gooit de snelheid flink uit de bal halen. Het gevolg is dat zijn  bal te langzaam tegen de pins rolt en er daardoor minder omvallen. Mient Petterson, vaste speelmaat van Wouter, heeft zijn tas met bal en schoenen vergeten. Gelukkig hebben ze bij een bowlingcentrum altijd schoenen en ballen. Daarmee scoort hij leuk. Hij eindigt in de eindstand vlak achter Richard Winter.

Yvette Aijal, toch een van de kanshebbers voor een prijs, gooit een hoge eerste game, 109, gelijk met Odette Visser van de Strike Stars, een van de kanshebbers in dat team voor een van de hoofdprijzen. Aan het einde van de eerste game loopt René de Jong trots langs alle vrijwilligers. Hij heeft 145 gegooid. Dat belooft wat voor de tweede game. Zijn belangrijkste tegenstander, Bert Hofman, gooit 128 pins omver, René heeft een mooie voorsprong. Erik Ausma gooit een hele mooie game van 130. Dat belooft wat voor de volgende ronde. De vriendin van Erik, Jantina Schrage, is ook al in vorm en gooit een hele hoge game van 111.

 

Dan is er eerst een drinkpauze, waarna door Henny Sikkenga het startsein voor de tweede game wordt gegeven. Op baan 4 zijn Bert Roos en Harry Smilda in een spannend onderlinge strijd bezig. Bert heeft de eerste game met één pin meer afgesloten dan Harry, 96 om 95. Maar Bert krijgt last van zijn duim, waardoor hij met twee handen gaat gooien. Zijn bal loopt niet zo goed meer en zijn score blijft wat achter. Ook met twee handen gooit Jan de Groot (maar dat doet hij altijd) op dezelfde baan en met een aanstekelijk enthousiasme zijn ballen richting de pins. Maar het is uiteindelijk Harry Smilda die de beste van zijn baan wordt en na afloop blijkt dat hij ook de beste is geworden in zijn klasse: hij mag tot zijn grote verrassing de beker mee naar huis nemen.

Atje en Anneke

Atje de Boer (links) laat zich toch nog verrassen door de sterk terugkomende Tineke van de Lageweg.

Op de baan bij Atje de Boer en Arnoud Aldershof is het ook spannend. Tineke van de Lageweg heeft op die baan niet zo een goede eerste game gegooid, maar zal extra haar best gaan doen in de tweede game. En ze laat het zien ook, want aan het einde van de tweede game wint ze met een pin verschil van Atje. Arnoud, die pas zijn tweede wedstrijd gooit, kan heel goed meekomen en eindigt uiteindelijk vlak achter de top. Amanda Tuinema, die als vierde vrouw op deze baan speelt, pakt met haar nieuwe bal ook heel wat punten, maar moet in de eindstand alleen Karin Westra voor zich laten. Karin Westra wint daarmee heel verrassend de beker als beste in haar klasse!

Op baan 2 speelt René de Jong ook de tweede game een dijk van een wedstrijd en gooit 140. Bert Hofman overtreft hem nog met een game van 146. Maar in de totaalscore blijft René Bert 11 pins voor. Hij wordt de winnaar in zijn klasse en krijgt een fraaie beker uitgereikt door Henny Sikkenga. Erik Ausma gooit de tweede game minder hoog en wordt in de eindstand voorbij gestreefd door twee spelers van de Strike Stars, Ronald Hoiting en Richard Groendijk. Ronald Hoiting van de Strike stars wint in deze klasse de beker.

Ook Yvette Aijal moet zich uiteindelijk gewonnen geven. Haar tweede game was heel goed, maar Odette Visser van de Strike Stars gooit net twee pins meer en neemt de beker mee naar huis.

Zo zijn de prijzen aan het einde eerlijk verdeeld: beide teams winnen 3 bekers en kunnen met een tevreden gevoel naar huis terugkeren.

Het volgende Midwintertoernooi is op 22 Januari 2017

Karin Westra en Harry Smilda

Winnaars Harry Smilda en Karin Westra volgen het spel, op de achtergrond organisatrice Henny Sikkenga.

overzicht groepsfoto